Warzywny lunchbox; Fasola z kalafiorem w sosie chilli-pomidorowym
Dzisiaj wrzucam Wam przepis, który jest świetnym pomysłem na obiad, kolację, czy do lunxboxa do pracy (tak jak było to u mnie, któregoś pięknego styczniowego dnia). Przepis jest banalny, oraz wegański. Swoja drogą chyba, jak większość przepisów, które tutaj wrzucam 0_o. Tak, mnie też to dziwi.
Składniki;
fasola,
kalafior
cebula
pomidor
sos słodki chili
oregano, bazylia, sól pieprz, kurkuma
ziarna do posypania
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Fasolę trzeba dzień wcześniej namoczyć, a potem ugotować (można zrobić więcej i mrozić), ale ta z puszki też się nada. Rozgrzać odrobinę tłuszczu na patelni i pokroić drobno cebulę i podsmażyć przez chwilę. W międzyczasie podzielić kalafior na malutkie różyczki, a potem dorzucić do cebuli. Dodać wody i gotować pod przykryciem przez parę minut, dopóki kalafior nie będzie al dente. W tym czasie pomidora obieramy ze skórki (warto go najpierw sparzyć, to sama schodzi) i kroimy na drobno, a potem dodajemy na patelnię i mieszamy. Dodajemy fasolę (moja była ciepła jeszcze po gotowaniu, wiec dałam na końcu, tak samo można zrobić z puszkową. Czekamy aż nadmiar wody odparuję, a gdy sos ma już odpowiednia konsystencję, dodajemy łyżkę, bądź dwie słodkiego sosu chili (zależy czy lubisz bardziej ostre potrawy, czy mniej) i doprawiamy. Po przełożeniu na talerz posypujemy ulubionymi pestkami.
Smacznego!
Inne przepisy z fasolą na tym blogu:
Wygląda apetycznie, aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Melka blogerka
Cieszę się, również pozdrawiam! :)
UsuńMniam! Na pewno zrobię! Chociaż pewnie teraz to kalafior tylko mrożony :(
OdpowiedzUsuńPolecam! :) Mrożony, ale w marketach można też trafić na niemrożony :)
UsuńPrzepis super, ale chili mnie nie przekonuje - nie lubię. Zamieniłabym na coś innego :)
OdpowiedzUsuńMożna dodać zwykły sos pomidorowy :)
Usuń