Trzy pomysły na faszerowane jajka
Wielkimi krokami zbliżają się święta Wielkanocne, większość z nas pewnie już sprząta domostwo, albo planuje, jakie potrawy na ten czas zostaną przygotowane. Osobiście żadne święta nie mają dla mnie większego znaczenia: przy Bożym Narodzeniu nie czuję tego całego klimatu, jest zimno śnieg i po prostu fajnie, że wolne, a przy Wielkanocy… Cóż wolę Wielkanoc, bo jest lepsze jedzenie i… fajnie, że długi weekend, tak. I lubię jeszcze kogoś oblać wodą :D
Na instagramie
obiecałam, że wrzucę post z szybkimi przepisami na Wielkanoc, więc i
oto one: jajka z trzema różnymi farszami. Jestem fanką jajek i jem je w
różnych postaciach kilka razy w tygodniu, więc musiałam coś
wykombinować. Jajka faszerowane są bardzo proste i szybkie do
przyrządzenia, a na pewno farsz urozmaici zwykłe jajka z majonezem.
To
bardziej inspiracja, więc nie podaję konkretnych proporcji. Dodatków
można wrzucić więcej bądź mniej, zależy od tego, jak bardzo wyrazisty
smak chcesz uzyskać.
Pomysł numer jeden:
Przygotuj: jajka
ugotowane na twardo, puszkę tuńczyka (obojętnie, czy z wody, czy w
oleju), majonez, sól, pieprz, bądź inne ulubione przyprawy.
Wykonanie: Obrane jajka przekrajamy
na pół i delikatnie wydrążamy żółtka. Dodajemy do nich tuńczyka,
przyprawy i majonez. Jeżeli tuńczyk jest z oleju, można, zamiast
majonezu wlać trochę oleju, albo po prostu dać mniej majonezu. Uwaga
jednak, aby nie przesadzić. Wszystko należy zblendować
(lub dobrze rozgnieść widelcem), a potem ładnie ułożyć na jajkach i
przyozdobić: ja użyłam sezamu i czarnuszki. Jeśli chodzi o wypełnianie
białek, posługiwałam się łyżeczką i próbowałam zrobić to ładnie, ale
wczoraj widziałam filmik na tik toku, że ktoś używał do tego rękawa
cukierniczego i to wyglądało super estetycznie!
Pomysł numer dwa:
Przygotuj: jajka, majonez, żółty ser, najlepiej taki wędzony, bazylia, sól, pieprz i przyprawę czosnkową.
Wykonanie:
Do wydrążonych żółtek dodaję starty żółty ser, majonez, przyprawy i
drobno pokrojoną świeżą bazylię. Dobrze rozdrabniam widelcem. Jednak
można to zblendować, aby uzyskać gładką masę. Potem należy przełożyć do białek i udekorować. U mnie listkami bazylii.
Pomysł numer trzy:
Tutaj
nie mam zdjęć, ponieważ robiłam po prostu taką pastę jajeczną, ale
uznałam, że będzie to też świetny farsz do jajek faszerowanych, więc
podrzucam i ten pomysł.
Przygotuj: jajka, majonez, zielone oliwki, sól i pieprz.
Wykonanie:
Tak, jak w poprzednich przypadkach wrzucamy żółtka, oliwki i majonez do
blendera i miksujemy. Doprawiamy i przekładamy do białek i mamy gotową
świąteczną przekąskę. Oliwki możemy wykorzystać również i czarne, ale zielone są bardziej wyraziste w smaku, więc sprawdzą się tutaj lepiej.
Smacznego!
Zobacz, co jeszcze możesz przygotować na Wielkanoc:
Na dzisiaj to już wszystko, a może Ty chcesz się podzielić jakimś pomysłem?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz